Een Bijbelse kijk op Israël

donderdag 10 juni 2010

Mohammed als profeet erkennen?

In het boek 'Joodse en Palestijnse tranen' van Johan M. Snoek, onlangs verschenen bij uitgeverij Skandalon, doet emeritus hoogleraar Zendingswetenschap Anton Wessels een oproep aan joden en christenen. In zijn artikel ‘Joden, christenen en moslims onopgeefbaar verbonden’ schrijft hij het volgende: “Jezus is door de meeste joden niet aanvaard op de wijze waarop de christelijke kerk hem ziet en verstaat. Zowel joden als christenen hebben meestal Mohammed niet als profeet willen erkennen. De vraag echter of Mohammed ook onder de profeten is, dient mijns inziens ook door een jood en christen positief beantwoord te worden. Daarmee wil niet gezegd worden dat joden en christenen daarom moslims zouden dienen te worden, noch dat een erkenning van de betekenis van Jezus door joden zou betekenen dat zij tot de kerk zouden moeten toetreden. Wel wordt het hoog tijd dat alle drie trachten te luisteren naar wat de gemeenschappelijke boodschap is die deze drie – Mozes, Jezus en Mohammed – voor de mensheid ook vandaag nog hebben.”

Jezus en Mohammed spreken elkaar op zoveel punten schreeuwend tegen! Alleen als je van beide figuren een karikatuur maakt, zou je kunnen denken, dat ze een gelijke boodschap voor de wereld hebben. Als je beide personen neemt voor wie ze zijn en voor hoe hun eerste volgelingen ze hebben beschreven, dan zijn ze niet samen te brengen. Jezus is de leider van liever lijden dan onrecht doen, Mohammed leidt door het zwaard en door zijn tegenstanders gruwelijk om zeep te helpen.

De Geest van God herkent u hieraan: iedere geest die belijdt dat Jezus Christus als mens gekomen is, komt van God. Iedere geest die dit niet belijdt, komt niet van God; dat is de geest van de antichrist (1Joh. 4:2-3).

Volgens de Koran heeft God geen zoon.
Mohammed als profeet? Op grond van de Bijbelse maatstaf een valse profeet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten