Een Bijbelse kijk op Israël

zaterdag 1 maart 2014

De Boog, de Pijl en het Zwaard

Meditatie van Ds. Henk Poot

De Boog, de Pijl en het Zwaard Zacharia 9:13

Mensen lezen de Bijbel op een verschillende manier. Daarmee vertel ik niets nieuws.
Zo gaat het ook met het verstaan van de profetieën. Sommigen zien ze als gedachtespinsels van mensen. Er komt geen God aan te pas. De Bijbel is nu eenmaal niet Gods openbaring maar een weerslag van hoe mensen hun geloof in God beleefd hebben. Onze tekst heeft Zacharia dan ook zelf bedacht. En ‘wij’ denken in onze tijd anders. De woorden van de profeet zouden in onze tijd ook niet bepaald politiek correct klinken in het conflict tussen de Arabieren en Israël.
Een andere manier van lezen is zeggen dat alle profetieën in Jezus vervuld zijn. Het Oude Testament is daarmee verouderd en een lege huls geworden. Hoe Jezus bovenstaande tekst van Zacharia vervuld heeft zou ik werkelijk niet weten, maar dat lijkt er niet zoveel toe te doen blijkbaar.
Weer een andere manier is wat Zacharia gezegd heeft helemaal letterlijk te nemen en te geloven dat wat hij gesproken heeft ook echt gebeuren zal, maar daarna je schouders op te halen. Want wie weet wanneer het gebeuren zal? ‘Je moet uiterst voorzichtig zijn om de Bijbel en de staat Israël met elkaar te verbinden’, wordt er gezegd. Het klinkt wijs en sympathiek en je houdt alle tegenstanders min of meer tevreden, maar het doet me altijd denken aan het verwijt van Debora aan het adres van de stam Ruben: ‘De overleggingen van Ruben waren velen!’, en nadat de oorlog uitgevochten was en de rest van de stammen met Barak naar huis waren gegaan, waren ze er bij Ruben nog steeds niet uit of ze wel mee zouden doen (Ri.5:16).
De Joodse manier is om te geloven dat de woorden van de profeten over het herstel van Israël in de tijd van de Messias vervuld zullen worden. En ik denk daar net zo over! Ik zou zeggen: Kijk eens om je heen! Waar draait het om? Om Juda en Efraïm (Samaria) en om Sion, de oude stad van Jeruzalem. Zij vormen de inzet van de confrontatie van de volken met Israël dat is teruggekeerd. Zacharia zegt: Juda is de boog, Efraïm is de pijl en Sion is Mijn zwaard!
Als de geluiden die hoorbaar worden uit het huidige vredesproces waar zijn, moet Jeruzalem een stad worden onder beheer van de Verenigde Naties. Dat is toch precies wat Zacharia voorziet. Op last van God gebeurt het zelfs dat de naties van de wereld hun handen uitsteken naar Sion (Zach.12:1).
Ik geloof trouwens dat er een vorst van de duisternis is, die de plannen van God met deze wereld wil frustreren en verijdelen. Hij is de kwade genius die achter de coulissen van het wereldgebeuren de wereld die van God los is, inspireert en verleidt. Hij weet wat er gaat gebeuren, Hij weet dat de vorst van Israël hem verslagen heeft op Golgotha, maar hij geeft niet op. Nu Israël terugkeert naar het beloofde land, nu God terugkeert naar Sion om Zijn erfdeel in bezit te nemen, nu de buren van Israël in chaos zijn (lees Zacharia 2), probeert Satan de boog, de pijl en het zwaard waarmee God aan het einde verschijnt, God uit Zijn handen te grissen.
De Here weet dat: In Psalm 83 zegt Hij: 'Het gaat niet om jullie, mijn volk. Het is ze om Mijn woningen te doen.'

Hoe het zal gaan? We leven midden in de vervulling van de profetieën. Sommige mensen in mijn kerk zullen beweren dat ik met mijn geloof zo uit de Middeleeuwen ben weggelopen, maar niets is minder waar. Met dit geloof staan wij in de laatste fase van de heilsgeschiedenis. En de vraag die naar ons toekomt is: Waar sta je?
Gaan we staan in het kamp van kerkmensen die zeggen dat de profeten mensenwerk zijn? Dat Israël al lang niet meer Gods volk is als ze dat ooit was, die uitkramen dat de Bijbel niets met het land te maken heeft? Gaan we in het stille koor staan van al die mensen die wel de woorden van God voor zich hebben en beamen, maar hun mond houden omdat ze werkelijk niet weten hoe laat het is? Of staan we tussen Judea, Samaria en Sion? Misschien dat sommige mensen zeggen: ‘Maar wat kan ik dan doen?’ Uw steun, uw giften, uw bezoeken geven zoveel morele steun aan de bewoners van het hart van Israël, meer dan u beseft. Ze zijn zalvende olie tussen het gif van boycots en de leugenindustrie. Maar het laat ook de Hemel zien dat u op het einde als volgeling van Jezus, de Zoon van de Gezegende, de tijden begrepen hebt en uw verantwoordelijkheid gezien en genomen hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten