Een Bijbelse kijk op Israël

maandag 10 maart 2014

Christ at the Checkpoint conferentie gevaarlijk

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) heeft in een last-minute verklaring voorgesteld, dat christenen wegblijven van de Christ at the Checkpoint (CatC) conferentie, die maandag in de Palestijnse stad Bethlehem begint.
De verklaring, die kwam als reactie op een onderzoek van Israel Today, ziet in de CatC conferentie een ernstige bedreiging voor de Israëlische veiligheid op lange termijn.
In een persoonlijke gesprek met Israel Today zei een ambtenaar van het ministerie dat 'we de conferentie maar al te goed kennen', en legde uit dat de conferentie voor de Israëlische regering 'bijzonder problematisch is, omdat deze is opgezet voor de evangelische christelijke leiders - een uiterst belangrijke doelgroep voor ons'.

De officiële toegezonden verklaring luidt als volgt:
'De poging om religieuze motieven te gebruiken om politieke propaganda te mobiliseren en de gevoelens van de gelovigen op te ruien door het manipuleren van religie en politiek, is een onaanvaardbare en schandelijke daad. Het gebruik van religie met als doel opruiing ten dienste van politieke belangen besmeurt de persoon die dit doet met onuitwisbare schande'.

'Het gebruik van religie voor ophitsing'
In dit advies zonder precedent heeft de Israëlische regering de dramatische stap genomen om christenen te waarschuwen dat een conferentie van evangelische christenen 'religie gebruikt om hiermee op te hitsen'.
De Israëlische regering gaf de waarschuwing uit toen duidelijk werd dat Palestijnse evangelischen bij de CatC conferentie christelijke leerstellingen misbruiken om anti-Israëlische uitbarstingen op te roepen. Regeringsfunctionarissen vrezen dat de 'Geef Israël de schuld' propaganda, afkomstig van evenementen zoals CatC, zelfs onbedoeld, uiteindelijk dient tot het aanmoedigen tot geweld en het aanwakkeren van nog meer radicale islamitische terreur.
De Israëlische regering heeft geconstateerd, dat het afbeelden van Christus lijdend bij een Bethlehemse controlepost onder schietgrage Joden met zware laarzen, precies het soort door religie gevoede beeldvorming is dat in de afgelopen jaren tot de ergste vorm van christelijk antisemitisme heeft geleid.

'Besmeurt die persoon met onuitwisbare schande'
Wanneer de Israëlische regering een officiële waarschuwing moet uitgeven betreffende een groep evangelische christenen, waarin staat dat zij 'besmeurd zijn met onuitwisbare schande', dan is dat serieus. De Israëlische regering heeft duidelijk gemaakt, dat personen die aan dit soort religieuze manipulatie tot ophitsing deelnemen, gekenmerkt zijn, figuurlijk en als doel van verdere actie van de zijde van de autoriteiten in Jeruzalem.
'We hebben ons al gericht op specifieke deelnemers aan de conferentie, evenals op leiders van groepen die aan de conferentie zullen deelnemen, in een gecoördineerde actie om hen onze kant van het verhaal duidelijk te maken', vertelde de MFA aan Israel Today.
Bovendien heeft de regering aangegeven, van mening te zijn dat bepaalde personen, die bij CatC betrokken zijn, de ​​reputatie hebben, betrokken te zijn bij kwaadwillige handelingen tegen de Staat. Zo werd onlangs onthuld dat sommige leidende figuren bij CatC zeer nauwe banden hebben met de boycot, desinvestering en sancties (BDS) beweging, die streeft naar het delegitimeren en uiteindelijk geheel ondermijnen van de Joodse Staat. (Zie de Bethlehem Call (Kairos document), waarvan een van de CATC organisatoren een van de auteurs was, en dat is gekoppeld aan de website van de conferentie).

Evangelischen vriend of vijand?
Dat Jeruzalem zich zo bewust is van CatC en zich er zorgen over maakt zou evangelische christenen over de gehele wereld moeten bemoedigen. De Israëlische regering vindt hen een 'uiterst belangrijke doelgroep', en het doel van de conferentie is duidelijk om een wig te drijven tussen christenen en de Staat Israël. Christenen van over de gehele wereld moeten gehoor blijven geven aan de oproep van de regering om zich te distantiëren van de gevaarlijke en politiek gemotiveerde propaganda van de Christ at the Checkpoint conferentie.

David Lazarus in 'Israel Today'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten