Een Bijbelse kijk op Israël

maandag 19 september 2011

Einde van de godsdienstvrijheid?

Bron: www.habakuk.nu

‘Marianne Thieme werd de held van de dieren. Welk Kamerlid wordt de held van de kinderen?’ Zo reageerde op internet VVD’er en Arabist Verwey op de steun van zijn partij voor het voorstel van Thieme om de onbedwelmde koosjere slacht te verbieden. Hij verheugde zich over de grote stap naar ‘de uiteindelijke ontmanteling van de godsdienstvrijheid’.

Na de aanvaarding van het voorstel door een zeer grote meerderheid in de Tweede Kamer, lijken vele geesten rijp voor het zetten van de door de scribent al gesuggereerde volgende stap: een verbod op de jongensbesnijdenis. Artsenorganisatie KNMG achtte het klimaat in ieder geval rijp om in een opiniestuk in Trouw van 14 september 2011 opnieuw aandacht te vragen voor haar reeds vorig jaar gepubliceerde standpunt dat de niet-therapeutische besnijdenis bij minderjarige jongens zoveel mogelijk moet worden ontmoedigd.

WETTELIJK VERBOD
De artsenorganisatie is van mening dat besnijdenis om andere dan medische redenen niet te rechtvaardigen is. De KNMG noemt als argumenten voor haar standpunt de mogelijke medische complicaties en op de eventuele psychische problemen van de betrokkene als gevolg van de besnijdenis. Ook vindt de KNMG dat de besnijdenis in strijd met de rechten op autonomie en lichamelijke integriteit van het kind. Verder acht men het discriminerend dat jongensbesnijdenis wordt toegelaten, terwijl de vrouwenbesnijdenis verboden is (alsof dat ook medisch gezien vergelijkbaar is). Men noemt de besnijdenis van zuigelingen daarnaast een inperking is van de religieuze vrijheid van het kind.

ERNSTIGE INBREUK
Opnieuw dreigt een ernstige inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Dat recht omvat niet alleen de vrijheid om een godsdienstige overtuiging aan te hangen, maar ook de vrijheid om zich overeenkomstig godsdienstige geboden te gedragen. Ook het recht van ouders om hun kinderen groot te brengen in overeenstemming met hun godsdienstige overtuiging, is in het geding. Dit recht is voor velen aanstotelijk, omdat het haaks staat op het hooggeroemde zelfbeschikkingsrecht. Hopelijk vindt Verwey geen weerklank in zijn partij. Afgezien daarvan is er alle reden tot zorg gelet op het maatschappelijk klimaat. De godsdienstvrijheid, ooit het kroonjuweel van de Nederlandse rechtsstaat, is volop in het geding. Weer dreigt de Joodse gemeenschap slachtoffer te worden. Christenen kunnen ervan uitgaan dat de toenemende druk op de godsdienstvrijheid ook hen zal treffen.

Auteur: Dr. Matthijs de Blois, universitair hoofddocent bij de afdeling Rechtstheorie aan de Universiteit Utrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten