Een Bijbelse kijk op Israël

donderdag 19 mei 2011

Arbeiders voor de Oogst

Uit de wekelijkse Gebedsbrief van Joseph Shulam, messiaans leider in Jeruzalem:
Yeshua zei tegen zijn leerlingen: De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig; bid daarom de Heer van de oogst om arbeiders in zijn oogst te zenden (Lukas 10:2)
In het eerste tractaat van de Mishnah staat: "Rabbi Tarfon (Trypho) zei: De dag is kort, de taak is groot, de arbeiders zijn lui, het loon is overvloedig en de Meester heeft haast."
De overeenkomst is treffend. Trypho debatteerde met de apologeet Justinus de Martelaar die leefde in de 2e Eeuw. Hij is een van de voormannen van de scheiding tussen het Joodse volk en de Kerk. De uitspraak van Yeshua is dus veel ouder.

Wat wilde Yeshua hiermee zeggen?
De leerlingen worden getest. Yeshua legt ze en nood voor en daagt ze uit om te antwoorden.
1. De Oogst is erg groot.
2. Er zijn maar weinig arbeiders.
3. Bid de Heer van de Oogst dat Hij meer arbeiders stuurt.
1. en 2. beschrijven de feitelijke situatie. Bij stap 3 maakt Yeshua de arbeiders partners in het oplossen van het probleem: zij moeten tussenbeide komen en de Heer van de Oogst smeken om het probleem op te lossen.
Dit is een grote les voor ons om voorbede te doen. Niet voor onszelf, maar voor de Oogst en vanwege de Laatste Dagen en ter wille van de Zaak van de Meester. Door dit soort gebed worden we partners in het oplossen van het probleem; geen toeschouwers, maar deelnemers. WIJ kunnen iets DOEN om het problem op te lossen: Zien wat het probleem is en dan bidden tot de Heer om wat je nodig hebt om er het beste van te maken.

De situatie in Israël is zeer ernstig. We hadden vrede aan de grens met Syrië, maar deze week besloot president Assad om de aandacht van de wereld af te leiden van het bloedbad dat hij buitvoert tegen zijn eigen volk; in de steden Daraa, and Homs, and Banias, en Damascus heeft hij meer dan 850 mensen gedood. Hij stuurde duizenden Syriërs naar de zuidgrens van Syrië met de opdracht om het veiligheidshek neer te halen en Israël binnen te trekken. Er waren op dat moment maar tien Israëlische soldaten in dat gebied en die waren zo wijs om niet op de Syrische indringers te schieten, maar ze in het Druzische dorp Mag'dal Shams te laten komen, tot er versterking kwam om ze terug te drijven. Een paar Syriërs slaagden erin stiekem Israël in te gaan en kwamen liftend tot Tel Aviv. Het plan van Assad om de Golan te overlopen mislukte, maar het was voor Israël een ernstig incident. Door de aanmoedigingen op Facebook om de Arabische opstand te exporteren, zullen zulke dingen waarschijnlijk vaker gebeuren.

Bid voor de Israëlische leiders om wijsheid om manieren te vinden om aan deze rellen een einde te maken zonder bloedvergieten.
Bid voor Netanyahu om wijsheid als hij het parlement in Washington D.C. toespreekt.
Bid voor heel het Midden-Oosten en de situatie in Libië, Egypte, Jordanië, Syrië, Irak, Jemen, en Bahrein. Bedenk dat we partners zijn van de Almachtige God van Israël, ter wille van de Oogst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten