Een Bijbelse kijk op Israël

dinsdag 8 februari 2011

Profetie over Egypte (2)

Aan de oproep van de Koptische paus Shenouda III aan Koptische christenen om zich afzijdig te houden van de demonstraties maar in plaats daarvan samen te komen en te bidden voor het land, wordt weinig gehoor gegeven. Christenen in Egypte hopen dat de volksopstand tot meer vrijheid voor hen zal leiden, zei een kerkleider tegen Open Doors. Hij heeft geregeld contact met leden uit zijn gemeente die de straat op zijn gegaan: "Als christenen maken wij net zo goed deel uit van de Egyptische gemeenschap. We kunnen niet doen alsof het ons niets kan schelen, we zitten hier ook gewoon midden in."
Waar zal de volksopstand in Egypte toe leiden? Ziet de Moslim Broederschap zijn kans schoon en moeten we vrezen voor een islamistische staat, een tweede Iran? Welke gevolgen zal het voor Israël hebben als geestverwanten van Hamas in Egypte grote invloed krijgen?

Wat kunnen we opmaken uit Jesaja 19?
Het Egypte dat in Jesaja 19 Gods volk genoemd wordt, wie zijn dat? Niet de Arabische verdrukkers, die later gekomen zijn; veeleer de oorspronkelijke Egyptenaren, de Kopten, misschien aangevuld met een kleine groep bekeerde moslim-arabieren. Er staat duidelijk bij dat ze God zullen aanroepen in hun verdrukking (vers 20). Hetzelfde geldt voor de Assyriërs (Syrië, Irak), ook die zijn namelijk christen en ook die worden onderdrukt door Arabische moslims. God zal aan de Kopten en Assyriërs duidelijk maken dat Israël hun bondgenoot is en niet de Arabische moslims; zij zullen zich met Israël verzoenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten