De datum van zijn geboorte wordt in de Bijbel niet vermeld, maar 25 december was het zeker niet. Dat valt in de regentijd en dan is het 's nachts te koud om met de kudde in het veld te blijven.
Wanneer Hij wel geboren werd, kunnen we leren van Messiasbelijdende Joden. Het is na te rekenen als we de Joodse geschriften nauwkeurig bestuderen.
In Lucas 1:5 lezen wij: "Er was in de dagen van Herodes, de koning van Judea, een priester, genaamd Zacharias, behorende tot de afdeling van Abia, en zijn vrouw was uit de dochters van Aäron en haar naam was Elisabeth." - Uit deze tekst blijkt, dat Zacharias tot de afdeling van Abia behoorde. Iets verderop lezen wij: "En het geschiedde, toen hij de priesterdienst voor G'd verrichtte in de beurt zijner afdeling, dat hij door het lot werd aangewezen, volgens de regel van de priesterdienst, om de tempel van de HEER binnen te gaan en het reukoffer te brengen." - Om te zien, wanneer de afdeling van Abia, waartoe Zacharias behoorde, aan de beurt was, moeten wij het boek 1 Kronieken 24:1-5 raadplegen.
De echtgenoot van Elisabeth, de priester Zacharias, had in de maand Tamuz [juni/juli] tempeldienst toen de engel Gabriël aan hem verscheen. Daags daarna werd Elisabeth zwanger en zes maanden later verscheen Gabriël aan Maria. De Heilige Geest kwam over haar en zij werd toen ook zwanger. Dat gebeurde dus in de maand Tevet [december/januari]. Als wij vanaf daar negen maanden verder tellen, kan Jezus alleen in de maand Tisjri (september/oktober) geboren zijn.
De Eeuwige heeft niet voor niets uitgerekend de maand Tisjri [september/oktober] gekozen voor Zijn komst in het vlees. In deze maand vinden drie van de zeven bijbelse feesten plaats: Rosj haSjana, het nieuwjaarsfeest, de dag waarop de bazuin (sjofar) geblazen wordt. Dit is tevens de dag van de wederkomst, want die wordt volgens tal van teksten aangekondigd door het blazen van de bazuin. Daarna volgt Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. Alleen de Messias kon deze grote verzoening tussen mens en God tot stand brengen. En tenslotte Sukkot, het Loofhuttenfeest, ter herdenking van de tocht door de woestijn. Wij worden met dit feest herinnerd aan onze eigen woestijntocht in dit aardse leven en de loofhutten geven aan hoe kwetsbaar wij zijn zonder de Messias.
Wat is de datum van zijn komst in de wereld?
Rosj haSjana zou mooi zijn, want zijn betekende een nieuw begin.
Sukkot kan niet, want als alle Joden op dit pelgrimsfeest naar Jeruzalem moesten gaan, konden zij onmogelijk tegelijk in verband met de volkstelling ieder naar zijn plaats van herkomst gegaan zijn om zich daar te laten inschrijven.
Jom Kippoer, de Grote Verzoendag, is het meest waarschijnlijk, want met Zijn geboorte is immers de grote verzoening begonnen.
6 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten